Mesec

Rastući Gibbous Mesec

gibbous-mesec

Tokom rastuće Gibbous faze, Mesec raste od polumeseca do punog meseca

Ova međufaza Meseca počinje posle prve četvrtine meseca i traje do punog meseca.

Trenutni rastući Mesec

Počela: 10. mart 2022, 11:45

Završava se: 18. mart 2022, 08:17

Vremena za rastući Mesec variraju u zavisnosti od vremenske zone. Vremena i datumi su zasnovani na lokalnom vremenu.

Uz neke izuzetke, rastući Mesec raste posle podneva. Obično je vidljiv uveče i zalazi posle ponoći.

Rastući mesec raste

Faza rastućeg Gibbousa je kada osvetljeni deo Meseca raste sa 50,1% na 99,9%. Počinje odmah posle prve četvrtine meseca i traje do punog meseca.

Rastući mesec znači da postaje sve veći, dok se gibus odnosi na ovalni do okrugli oblik.

Kako osvetljeni deo Rastućeg Meseca raste na 98-99%, može biti izazovno razlikovati ga od punog Meseca.

Sunce osvetljava mesec

Mesečeva površina reflektuje sunčeve zrake, a polovina je uvek osvetljena sunčevom svetlošću. Koliko te svetlosti možemo da vidimo sa Zemlje varira svakog dana, a mi to nazivamo fazom Meseca.

Izgled zlatne drške

Linija podele između svetlih i tamnih oblasti na bilo kojoj planeti ili mesecu naziva se terminator.

Dok se terminator kreće preko lica našeg Meseca, delikatan vizuelni efekat se dešava oko dva dana nakon prve četvrti. Sunce osvetljava vrhove Montes Jure (planinski lanac) dok je dole Sinus Iridum (Zaliv dugih) još uvek u mraku. Rezultat je pojava zakrivljene „ručke“ na terminatoru, poznate kao Zlatna drška ili Jeveled Scimitar.

Izgleda drugačije širom sveta

Faze Meseca su iste u celom svetu, i na severnoj i na južnoj hemisferi. Isti procenat Meseca će biti osvetljen bez obzira gde se na Zemlji nalazite.

Orijentacija rastućeg Meseca zavisi od vremena, datuma, vaše lokacije i položaja Meseca na nebu. Tačno koji deo Meseca je osvetljen – gornji, donji ili bočni – takođe zavisi od toga koliko je Mesec visoko na nebu.

Lunarni mesec: ciklus Meseca koji se ponavlja

U zapadnoj kulturi, lunarni mesec delimo na četiri primarne i četiri međumesečeve faze.

Faze Meseca počinju nevidljivim mladim mesecom. Prva vidljiva Mesečeva faza je tanak komad rastućeg Meseca. Otprilike nedelju dana kasnije, polovina Mesečeve površine je osvetljena u prvoj četvrtini Meseca.

Osvetljeni deo nastavlja da raste u rastući Mesec, sve dok 14. do 15. dana ciklusa ne vidimo celo lice Meseca osvetljeno u punom mesecu.

Osvetljeni deo se zatim postepeno skuplja u opadajući Mesec, a kada dostigne treću četvrtinu, suprotna polovina od prve četvrti je osvetljena. Odatle bledi u opadajući polumesec. Konačno, Mesec u potpunosti nestaje iz vidokruga u drugu fazu mladog Meseca, samo da bi se ponovo pojavio i ponovio ovaj ciklus.

Nema Gibbous Meseca u kalendarima

U kalendarima nema simbola za rastući Mesec, jer je to srednja Mesečeva faza. Samo četiri primarne faze su prikazane u kalendarima sa sledećim simbolima:
simbol mladog meseca = simbol mladog meseca ; prve četvrti = simbol prve četvrti ; punog meseca = punog meseca ; simbol treće ; četvrti Mesec = treća četvrt

Ilustracija Meseca na našim stranicama o Mesečevim fazama se menja kako vreme prolazi i pokazuje tačnije, iako ne savršeno, koji deo Meseca je osvetljen.

Super mesec i pomračenje meseca

Ove 2022. godine u Srbiji će se videti dva astronomska fenomena u vezi s Mesecom – pomračenje i takozvani super Mesec.

Mesečev disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove super Mesec. Ono što je astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *